LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Kérdezhetünk a védőnői szolgálatról?

Megjelent - most már hagyományosan - a Leányfalui Hírekben az önkormányzati képviselő testület gazdasági bizottsági elnökének tájékoztatója. Hogy ez-e a demokratikus megoldás, azzal nem akarok foglalkozni. Mindenesetre örvendetes, hogy kapunk információt. Van min együttgondolkodni.

A legaktuálisabb téma a cikkből a védőnői szolgálat helyiséggel való ellátása. Örvendetes, hogy a növekvő gyermekek száma miatt már nem elegendő egy védőnő foglalkoztatása. Ahhoz képest, hogy néhány éve még be akartauk zárni az iskola felét (lásd korábbi cikkünket, ide klikkelve), egészen jól állunk. Mit tennénk most, ha akkor mindenben a nagyobb hangerőre halgatunk?

Valószínűleg megvan a magyarázat a 200 eFt/hó + rezsi bérleti díj indokoltságára. Csak ez még innen kívülről nem látható. Ugyanis egy komplett lakás Szentendrén 40-60 eFt/hó. Ebből kettő sincs annyi. Tudok Leányfalun olyan 160 nm-es családi házat, amit 80 eFt/hó-ért adnak ki. "Igen, de egy üzlethelyiség mindig drágább" - mondja valaki. De miért kell üzlethelyiség a védőnőnek? - kérdezem én. Meg hány négyzetmétert ír elő az ÁNTSZ? Pld. a "Varga-ház" nem lett volna elég? Úgysem lehet olyan feltételekkel eladni.

Látszik, hogy a volt Gyógyszertárban nagy munkálatok folynak. Talán a tulajdonos alakítja át a védőnői igényekhez? Akkor is érdekelne néhányunkat, hogy a netán ezért magas bérleti díjjal mikorra "lakjuk le" az átalakítást?

Egyszóval örülünk a fejlődésnek, bővülésnek, csak egy kicsit több tájékoztatásnak még jobban örülnénk. Feltételezem, Loszmann János azzal nem értett egyet, hogy ennek az állandó költségnek nincs megteremtve az állandó fedezete. Mivel az egyéb védőnői tevékenység fedezett költségei mellett bérleti díjra nem ad az állam.

Tóth Béla 2012.02.02.
Megjegyzés: (Tóth Béla 2012.02.03.) A cikkből az derül ki, hogy a Gyógyszertár átalakítás melletti döntés indoka - a kedvezőtlen gazdasági körülmények ellenére - az ÁNTSZ előírások teljesítése volt. Éveken keresztül sem tudtam elérni, hogy a strandon az ÁNTSZ előírások szerint legyen teljes hatáskörű főmérnök foglalkoztatva (lásd ezen blogcsoportban és a  http://leanyfurdo.blogspot.com/  blogban a keresőmezőbe írva a "főmérnök" szót). Azaz olyan felelős műszaki vezető, aki minden műszaki dologgal kapcsolatos eseményért egyszemélyben felel, mert kizárólag tőle függ az előkészítés és a végrehajtás. A szabályok kidolgozásától kezve az oktatáson át, a felelősségrevonásig, Beosztottai felett a munkáltatói jogkör gyakorlását is beleértve. Az ÁNTSZ ebben a státuszban biztosítja a közegészségügyi feltételeket a közfürdőkben.