LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Helyi gazdaságpolitika

Tegnap a facebook Lányfalusi Kaszinójában kemény csörte alakult ki az egyik polgármester jelölt és az egyik Móricz unoka között. Dióhéjban az én véleményem.

A magáningatlanoknak több, mint a fele üdülő. De mivel a lakhatási jogosultságot eleink hagyták szétszóródni, így mind a 24 km elvárja, hogy megépítsük, karbantartsuk utcáikat, járdáikat. Miközben állami pénzeket csak az ittlakók után kapunk. Tehát rosszabb, mint 50 %-ban alulfinanszírozottak vagyunk.

Merőben új adópolitikát kell felépíteni a pótláshoz! Nem mindig az előző évi százalékokat csűrni, csavarni. Rá kell szorítani a máshol lakókat, hogy 2,5 személyt jelentsenek be Leányfalura. A polgármesternek pedig az országgyűlés fülét rongyosra kell rágnia, hogy ezt az ellentmondást oldja fel. Annak ellenére, hogy az országgyűlés ebben az évszázadban nem fogja meglépni. De ha az önkormányzat nem akarja befolyásolni az országgyűlés fejét, akkor az soha nem fogja észrevenni, mit kell tennie.

Munkahely kérdésében a döntő Budapest marad, akár akarjuk, akár nem. Az ott dolgozókat kell kiszolgálnunk. Teljesen tág értelemben vett közlekedéssel, az otthon fenntartásának körülményeivel, a szabadidő eltöltésének egészséges, pihentető, kuturális körülményeivel. Ugyanezek a feladatok olymódon is állnak előttünk, hogy az üdülőtulajdonosok minél több időt töltsenek itt, mert jól érzik magukat. Még többen, még többet járjanak be innen dolgozni. Tudomásul kell venni, hogy kevesekre csak akkor lehet egy település fejlődését építeni, ha a gazdagok hajlandók mindenki hasznára közvagyont fejleszteni. Hát ennek eljövetelét itt - és országos értelemben sem -, én nem látom belátható időn belül. Ma már nincsenek Móricz Zsigmondok és Széchenyiek.

A közmunka programot arra kell kihasználnunk, hogy az ilymódon kockázatmentesülő költségstrukturával szükséges, és hasznos vállalkozásokat hozzunk létre (kertészet, erdészet, táj-, vízmosás rendezés, ingatlan karbantartás, stb.), melyek az önkormányzati feladatokon túlmenően a lakosság (pontosabban az üdülők) számára is dolgoznak. De úgy kell őket felépíteni, hogy képesek legyenek önállósulni, normál vállalkozásba  átalakulni. Nem új ötlet, egy polgármester már megcsinálta Magyarországon. Persze ez csak szigorúan mutyimentes viszonyok között működőképes.

Én mindegyik  feladat megoldásához látom az eszközöket, a faluközösségben a segíteni képes embereket, és azonnal hozzá tudok kezdeni a megoldáshoz, ha erre felhatalmaznak. De ahhoz már kevés kedvem van - mint ezidáig -, hogy a fáradozás arra fordítódjon, hogy az önhitt döntnököknek tanfolyamokat tartva sem lehet a lobbereken átverekedni.

Dr. Tóth Béla 2014.09.01.