LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

A hely, ahol élek...

a címe Polgár Ilona facebook albumának, ahonnan közzé lett ez a fotó:
A bal szélen a Duna-parton az a kicsi fehér épület volt Karinthy Ferenc nyaralója. Mellette Marschalkó Teofil és Marschalkóné Gundel Katalin, illetve a Gundel család nyaralója. Karinthy Ferenc Kató nénitől vette azt a kis telekcsücsköt, mert korábban gyakran a ház vendége volt. (Info: Loszmann Ágnes)

Talán a lehetséges legjellemzőbb fotó Leányfaluról. Nekem ez a kép jelenik meg Karinthy Cininek a Víz című írásából (klikk ide, és a klipben Dörner György előadásában hallható) De szinte mindegyik, az "Üdv a Dunának" CD-n megjelentetett íráshoz illene háttárképnek (klikk ide, vagy a blog bevezető képsorán keresztül) Ezt a képet nézve kevésbé tűnik túlzónak Rózsahegyi Kálmán költői kérdése: "Hát nem Svájc?" Aki nem ismeri Móricz Zsigmond anekdotáját erről az eseményről, meghallgathatja itt a klipből.

Kövesdi Miklós Gábor (a Fábry show-k egyik szövegírója) ezt a megjegyzést fűzte a fotóhoz: "Én azt szeretem Leányfaluban, hogy tele van apró 'tájegységekkel'. Egész mást látsz a Duna-parton sétálva, de egész más hangulat fogad akkor is, ha az Erkel utcáról a Hegyalja vagy Ravasz László utca felé, esetleg a Gyöngyvirág felé mész. Más a Panoráma u. környéke, más a Gyulai Pál utca végén az erdőbe nyúló faluszél, és más, ha a Mátyás király utca és a Kemping közötti részen kanyarodsz fel a hegyre. Egyszer érdemes lenne összegyűjteni fotókon ezeket a mini tájegységeket."
Közelítőleg klikk ide a Panoramio-ra. (És jelöld be a "A Google Earth-re ki nem választott fotókat is mutatsd" szöveghez tartozó jelölőt. És segítsd a fotóiddal a gyűjtemény bővítését)
Megjegyzés: sajnálom, hogy ebben a bejegyzésben a kötőszavakon kívül részemről minden plágium, de itt (is) a helyük.

Tóth Béla 2012.05.02.