LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Tűzifa akció

"Tűzifa: még nagyobb támogatást kapnak a rászorulók" címmel írt cikket egy hete az mno.hu.  Újdonság, hogy "valamennyi, 5000 fő lakosságszám alatti település jogosult a szociális tűzifa támogatásra."

Azonban - nagyon helyesen - "a támogatást csak az a települési önkormányzat igényelheti, amelyik" rendeletben rögzítve vállalja, hogy a tüzelőanyag-elosztásnál előnyben részesíti bizonyos kiemelt okból szociálisan támogatottakat. Közöttük az adósságcsökkentési támogatottakat. Hát én azt láttam, hogy egy közismerten szociálisan gondozandó család az adóval adósok listáján 500 eFt-al szerepelt.

Kíváncsi vagyok, hogy a magát fideszesnek feltüntető önkormányzatunk hol áll ennek a jogszabálynak a kihasználásában. Hiszen egy kormánypárti politikusnak tudnia kellene a kormány által előkészítés előtt álló programokról, és a saját munkájában ugrásra készen kellene állnia a lehetőségek hozzáférésében. Mivelhogy "Az önkormányzatok tíz napig pályázhatnak", a miénk 1000 Ft/m3 önrésszel (a piaci ár 12 eFt/m3-től indul).

Persze az is előfordulhatna, hogy fölösleges lenne pályáznunk, mivel van nekünk saját belterületi őserdőnk a Sorg telken, hosszú Duna-partunk, mintegy 60 fő közmunkára alkalmas személlyel. Igaz, lehet, ez többe kerülne a büdzsének, hivatalnoki munkában mindenképp. De kellő hozzáállás mellett munkahelyteremtő vállalkozás nőhetne ki belőle, amelyik az üdülők, lakók kertgondozását is végzi.

Ha lehetőséget adnak nekem beleszólni, akkor az utóbbi megoldást igyekszem majd elősegíteni. Valamint azt, hogy minden várható pályázati lehetőséget előkészített anyagok várjanak ugrásra készen az íróasztal fiókban. Nem pedig határidő után lóhalálban dönteni milliárdokról.

Dr. Tóth Béla 2014.10.05.