LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Ami könnyen jön, az könnyen megy? (2)

A képviselőjelöltek bemutatkozóján hosszas vita bontakozott ki a strandnak a KÓPÉ által megpályázott és jövő áprilisban tovább pályázandó "Vízilabda Akadémiá"-vá fejlesztéséről. Erről már megírtam véleményem ugyanazen a címen (kattintson ide!), de úgy látom célszerű még beszélni róla, hogy az előző áprilisban volt lobberek véleményével szembeni szempontok érthetőbbek legyenek.
Egy hölgy szemünkre vette, hogy nem a polgármester úr bemutatkozóján kérdeztük a jelenlévő KÓPÉ-sokat a témáról. Innen válaszolom, hogy azért nem, mert a felvetéseinkre a KÓPÉ nem tudna válaszolni. Mint már írtam, nekik csak köszönettel adózhatunk, hogy segítségüket nyújtanák.
Elmondtam, valószínűleg sokan nem tudják, a strand téli üzeme erősen vesztességes. Átlagosan körülbelül fél millió Ft bevételt kellene hozni naponta a nullszaldóhoz. (Mintegy 500 látogató naponta, télen több is kellene, mert nincsenek a szabadtéri szolgáltatások.) Miközben idényen kívül alig néhány bérletes lézeng.  Lásd az eredménykimutatásnál az éves bevételt. Természetesen lehet, kell áldozni a fiatalok sportolási lehetőségére. De ott, ahol a körülmények megengedik. Nekünk sem pénzügyileg, sem időráfordításban  nincs erre elegendő erőnk.  Sok elavult, tákolt eszköz karbantartását, felújítását lehetne elvégezni a nyáron megtermelt nyereségből a felszabaduló időben a dolgozói állománynak. A kúton a vizsgálat a béléscső falvastagságának csökkenését mutatta ki. Hamarosan rengeteg pénzt visz el a javítása.
Egy hozzászóló úgy fogalmazott, nem helyes, hogy elől van egy díszletünk, ami mögött az emberek a vállukon egyensúlyozzák az üzemeltetést.
Hogy akkor miért nem gondolkodunk a téli üzem szüneteltetésében? Azért, mert a sátrat mintegy 10 évvel ezelőtt a KÓPÉ vette a nagymedencére, és elköteleztük magunkat a téli üzemeltetésre. A szerződésben arra is, hogy minden sportszolgáltatást kizárólag a KÓPÉ értékesíthet. Szerencsére ebben sikerült vele utólag normálisabb alkut kötni. A leendő sportminisztériumi pályázat kikötése, hogy az új létesítményekben 15 évig elsőbbséget kell biztosítani a vízilabdásoknak. Hogy ez az új főépületben pontosan mit jelent, azt jelenleg homály fedi. Fontos, hogy jöjjön a 700 milla! És úgy járnánk, mint a Vizes 8-as a szomszédba'. Havi 10 MFt vesztességet termel. Csak nekünk kisebb a költségvetésünk, mint Szentendrének.
A medencék körüli zöldfelület már most is kevés. A homokos kézilabdapálya, ahová az új medencét tervezték, csak azért maradt füvesítés nélkül, mert kell egy strandon labdázáshoz is hely.
Ha pedig az új medence építési költségén befednénk a melegvizes medencéket, egy fedett folyosóval összeköttetésben a főépülettel, akkor egy valódi téliesítés mentén közelebb kerülhetnénk egy valódi gyógyfürdővé alakításhoz. A téli termálvíz felhasználást több, mint felére csökkentve (megújuló energia hatékonysági pályázatokból)

Dr. Tóth Béla 2014.10.05.