LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

20 milliós hiány egy nagyobbacska esőtől

A Leányfalui Hírek januári számában (letölthető:  http://leanyfalu.info) a "Néhány adat és gondolat 2011-ről" című vezércikkben írja Loszmann János: "A nagy probléma a vis-major pályázat, ahol a töredékét kaptuk az igényelt összegnek (20 millióval kevesebbet). Ennek az indoklása az volt, hogy a beruházás magasabb színvonalúra sikerült a szükségesnél, és ezért indokolatlan." Mármint a pályázatbíráló szerint volt a szükségesnél drágább a megoldás módja.

Kezdjük ott, hogy laikusok bizonyára felkapják a fejüket a címben foglalt "nagyobbacska" jelzőn. Hiszen az Őz utca alatti depóból az országútig sodorta a víz az építési törmeléket (mivelhogy szakszerűtlenül volt odatéve). Azért a nagyobbacska jelzőt használtam, mert egyrészt nem találkoztam meteorológiai jelentésben olyannal, hogy Leányfalun felhőszakadás lett volna. Másrészt voltak és várhatóak olyan valódi felhőszakadások, melyek vájták, még tovább fogják vájni  vízmosásainkat, továbbá korábban hatalmas kiterjedésű suvadásokat eredményeztek a Pilis-ben. Ezekhez képest a tavaly májusi eső csak a nagyobbacska jelzővel illethető. Ez az oka annak, hogy 2000. évtől Visnyovszki professzor úr hivatalos szakvéleményével kezdődően több alkalommal igyekszem elérni a szakszerű megoldások mielőbbi beindítását. Lásd a jobboldali oszopban a "Kapcsolódó oldalak" tartalomjegyzékből is elérhető "Vízmosások és útépítés" (klikk ide)  blogszeletet.

A legmeglepőbb számomra az a kijelentés, hogy "csak egy kivitelező csinálhatta meg". A műszaki oszály és a képviselő testületben jelenlévő két építőmérnök mellet csak valami tévedésnek tudom értelmezni ezt a kitételt a cikkben. Ugyanis minden mélyépítéssel foglalkozó cég, aki nem képes egy utat támfallal megtámasztani, az adja vissza a működési engedélyét. Hogy mennyiért, az már egy másik kérdés. Ezt volna hivatott a piac kordában tartani, de ez úgy látszik valamiért nem működik. Legalábbis a pályázatbírálók döntéséből én ezt olvasom ki. Lehet, hogy bűnt követek el, de nem feltételezem, hogy a bírálók szakmai hozzáértés nélkül döntöttek. Lehet, hogy most éppen fáj Leányfalunak, de örülök, hogy végre valaki részletekre menően odafigyel, mire költik az adófizetők pénzét. Kár, hogy csak utólag. Rajtunk is múlik, hogy mielőbb időben legyen.

Tóth Béla 2012.02.03.
Leányfalu vízmosásainak kezeléséhez egy korábbi, a fent említett Visnyovszki szakvéleménnyel együtt szó nélkül félretolt műszaki-gazdasági javaslat (klikk ide)