LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Rekviem az uszoda sátorért

Született a Leányfalu Termál- és Strandfürdő felújítási és téliesítési programjának keretében, a 2002-2006. évi önkormányzati ciklusban. Szülői a leányfalui dr. Kemény Dénes (klikk ide!)  nevével fémjelzett vízilabda sport és utánpótlása körül munkálkodók voltak. Pályázati támogatással hozták Leányfalunak a télire fedő sátrat, hozzá gázfűtéses légtechnikát, tanmedencét forgató gépházzal, kiszolgáló csőhálózattal, egy kisméretű öltöző téliesítő, felújító átépítését, termálvizes padlófűtéssel.


Ez a beruházás a KÓPÉ-UVSE (klikk ide!) tulajdonába került. Az eszmei gazdagodásért cserében pedig a leányfalui tulajdonú Leányfalu Termálfürdő Kft üzemeltette. A használaton megosztoztunk. 2008. évben a KÓPÉ UVSE - mivel sokallotta a gázszámlát - hozott egy pályázót a sátor levegőjének (műszaki részletek itt) termálvízzel való fűtéséhez. A hozott tervben sokallottuk (a Kft) a 15 MFt bekerülési költséget és a fűtéshez igényelt többlet 5 m3/óra termálvíz mennyiségét. Saját tervezésben megoldottuk 6 MFt-ból és az úszómedencét kiszolgáló termálvízből 120 kW fűtőteljesítményig. A fűtési igény legfeljebb 10 %-át kitevő nagyobb teljesítmény szükséglet biztosítására, és tartaléknak a gázfűtéses gépet meghagytuk.

Az eredeti beruházásnak volt néhány, összességében csekély, de az üzemeltetésben számottevő kényelemetlen hiányossága. Egyrészt a sátornyomás csak kézzel volt állítható, ezért hirtelen feltámadó szélben a szolgálatos gépész elérhetőségén múlt a szükséges korrekció. Másrészt áramszünet esetén egy kézzel berántandó aggregátorral lehetett egy segédventillátorral megelőzni a sátor leülését. A segédgép teljesítménye pedig csak tökéletesen zárt sátor esetében tudott nagy széllökésekhez elegendő nyomást biztosítani.
Az eredetileg a sátorra függesztett világító armatúrák egy alkalommal a földhöz verődtek, és akkor született a döntés arról, hogy a retro kandeláberek bekerüljenek a sátorba. Ezzel elhárult a fejek fölött lebegő veszélyeztettség, viszont megnőtt a sátor sérülésének veszélye. Hallottam arról, hogy 2011. évben készülődtek a légtechnikai gépek automatizálásának továbbfejlesztéséhez.

Köszönjük neked sátor - és legfőképp szüleidnek - a sok szép alkalmat, amit a sportoláshoz biztosítottál. Aminek csúcsa az USA - Magyarország vízilabda válogatottak olimpia előtti barátságos mérkőzése volt. Két alkalommal is.

Tóth Béla 2012.02.22.