LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Plágium

A mai Magyar Hírlapban megjelent egy cikk az államfônk disszertációjáról és a nemzetünk lejáratóiról. (klikk ide!) Feltehetôen több információval rendelkezik a tényekrôl, mint én, ezért csak az általánosságot tudom megerôsíteni azok számára, akik nem gyakran írnak tudományos munkát.

A téma szakirodalmi összefoglalója alapvetô elvárás, hiszen ebbôl emelkedik ki a doktorandusz munkájának saját része. A közismert cikkeket elegedô felsorolni, amennyiben foglalkoztak akár érintôlegesen is a témával. A frissen megjelenteket, vagy a témát közelrôl érintô anyagból pedig idézni kell. Ha a terjedelem megengedi, akkor betû szerint, de mindenképp torzításmentesen. Ugyanis a disszertációnak nem elegendô az újdonságot "fellebenteni", hanem a neve szerinti olyan értekezésnek kell lennie, ami saját magában alkalmas a szakembereknek bebizonyítani az új dolog újszerûségét, és helytállóságát. Tehát nem az idézés a plágium, hanem az, amikor elhallgatják az idézet eredetét.

Leányfaluban is volt a közelmúltban plágium ügy, lásd a Leányfalui Hírek októberi számának 14. oldalán található olvasói levelet (klikk ide). Mivel folytatásával nem találkoztam, ahhoz is csak annyit tudok mondani, mint, amit fent írtam.

Tóth Béla 2012.01.30.


Megjegyzés: a napokban (2012.11.19.) a HVG ismét plágium ügyet indított kormánypártiak ellen. Ismét az a véleményem szerinti felállás, hogy az újságírók összekeverik az irodalmi plágium és a tudományos munka idézete közötti fogalmakat, mivel közülük nem túl sokan találkoznak a tudományos élettel belülről nézve.

Említettem már, hogy kedves lakóhelyünk az ország kicsinyített mása. Nekünk is volt plágium ügyünk, fent próbáltam bemutatni. A különbség annyi, hogy nálunk a plágium igazi volt, a füstje meg semmi. Sőt mára már a neten el sem érhetők az archív dokumentumok. A központi újságunk cikkét (A plágium) lehet, hogy az ön böngészője nem mutatja eléggé nagynak, akkor töltse le a *.gif képfile-t. Az eredeti cikk egy másolatát a Google-lal itt találtam meg: franka-egom.ofm.hu/aktualitasok/1848_forradalom/aradi_13_vertanu.htm az esztergomi Ferences Gimnázium honlapján (Klikk ide!)  De a böngészőm figyelmeztetett, hogy vírusosnak lett nyilvánítva. Ezért többszörös védelem mellett készítettem azt a másolatot a Google által letárolt biztonsági másolatról, amit az alábbi képre kattintva meg tud ismerni. (Az eredetiből történt kihagyások révén az új változat nem új szerzemény!)


Eredeti


A plágium


A leleplezés