LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Az adózási morál aktualitásai

Központi újságunkban tegnap megjelent egy tájékoztató az adóbefizetésekről. Mivel költségvetésünk 600 MFt körüli, látható, hogy az adóbevételünk a mintegy egyharmad résszel jelentős tétel benne.

Nagyon örvendetes, ha valóban 95 % a teljesülés, hiszen ez még a közeljövőben sokat javulhat. (Elnézést kérek, a szkeptikus fogalmazásért, de pl. a "Magánszemélyek kommunális adója" soron a 106 % helyes értéke 162 %.) Korábbi tapasztalataim szerint a jó befizetési eredményt az adócsoportnak és az új jegyzőnek köszönhetjük.

Külön érdeme eme tájékoztatónak, hogy a Közmeghallgatás kezdeményezte megjelenését, esetleg a benne foglalt elhatározással együtt. Joggal hihetjük azt, hogy a "notórius nemfizetők" bemutatása fölötti döntésben szerepet játszottak azon kedves olvasóim, akik a szeptemberi "Szégyenlista vagy útépítés" (klikk ide!) című bejegyzés indíttatására tájékozódtak.

Azonban a "notórius nemfizetők" bemutatásának hatékonyságát erősítené, ha heti karbantartású tájékoztató lenne erről a falu honlapján. Ugyanis az újság egyetlen száma vagy megsemmisül, vagy félév múlva egyes személyekre nézve jogsértővé válhat. Én szívesen nyitok egy portált, ahol a késedelmesek közzé tehetik nemfizetésük okát (ha a Polgármesteri Hivatalnak nehézséget jelentene). Remélhetőleg a néven kívül a tárgyi cím is fel lesz tüntetve, hiszen például Tóth Bélából is többen vagyunk. De legfőképpen azzal az előnnyel jár, hogy az elhagyott ingatlanok tulajdonosainak fizetőkészségét befolyásolja az "ingyen reklám". Illetve fel lehet kérni a szomszédokat, jelezzék, ha hosszú idő óta nem láttak mozgást a telken, ami arra is utalhat, hogy esetleg lakcím változással együttjáró esemény történt a szomszédban, ilymódon a fizetési felszólítások nem tudnak célt érni.

Hogy az utóbbi szituáció nem puszta elmélet, elmesélem egy közelmúltbeli tapasztalatomat. Földmérőként egy elbirtokolt telket csatoltam új tulajdonosához. Idáig semmi különös nincs a dologban. Leányfalusiként feltűnt, hogy az önkormányzat jelzálog bejegyzés iránti kérelmét törölték az elbirtokolt telekről. Azaz régen nem fizethetett adót, és ezt akartuk ráterhelni. Utánanéztem, mi volt az oka annak, hogy elutasította a földhivatal a kérelmet. Kiderült, hogy a volt tulajdonos adatai hiányoztak a nyilvántartásból (akkor, amikor én tájékozódtam). Ez a dolog két okból is sántít. Először azért, mert jelzálogot bejegyeztetni ingatlanra a tulajdonos felszólítása nélkül nem lehet. Azaz az önkormányzat nyilvántartott egy nem adózó tulajdonost. Másodszor az elbirtoklási törvénycikkely úgy fogalmaz, hogy az birtokolhat el, aki tulajdonosként kezelte az ingatlant. (Ebben a jóhiszeműségtől kezdve sokminden megfogalmazódik.) Kérdezem, hogyan tud az tulajdonosi szereplő lenni, aki 10-15 éven át nem fizet adót? Tudom, van földhivatali dolgozó Leányfalun, aki mélyebben utána tud nézni az eseményeknek. Van néhány ügyvéd falunkban, aki segítségére tudhat lenni a Polgármesteri Hivatalnak abban, hogyan tud ilyen esetben a falu a pénzéhez jutni. Márcsak azért, hogy ne a többi, rendes adófizető polgárt terheljük mások "adóelkerülő" ügyeskedéseivel (fentiek szerint ez akár 30 % többlet adóterhet jelenthet mindenkinek).

Tóth Béla 2012.01.18.