LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Lehet már füstölögni?

Kristály Árpi írta decemberi lapjában, hogy az ünnepek előtt, alatt nem illik kellemetlen írásokkal előjönni. Bár már a Vízkereszten is túl vagyunk, azért megpróbálok "kellemesen" írni.

Tisztelt Mák János! Te sem leszel már megválasztva polgármesternek, ha megint indulni gondolnád. A másik újság decemberi számában olvasom az "Örökzöld slágerek ..." cikkedet. Annak a regiment tiltásnak a betartatása mind a te fejedre száll vissza, akár jó a rendelet, akár nem.

De azért az avarégetés tiltó felsorolásához hozzátennék még egyet. Kellene rendelet a munkáltatóknak: tilos dolgoztatni a leányfaluiakat, amikor az égetéshez minden feltétel összejött. Illetve szezonban pénteken az üdülőtulajdonosokat is tilos dolgoztatni, mert most, mire kiérnek, eljön az este.

Kötelezővé javasolom rendelkezni nemcsak a "háziállatok szaporodóképességének mesterséges csökkentését", hanem mindazon hernyókét és egyéb kártevőét is, akiket az "úrikisasszonkodó" körülményesség miatt otthagynak, ahol vannak. Ma láttam a TV1-en, egy 2011-ben készült természetfilmet, ahol a kárpátmedenceieket riogatják többek között a globális felmelegesdéssel jövő száraz időszakok elképesztő, erdőfaló hernyóáradatának ismétlődésével, terjedésével. Erről az is eszembe jutott, mi lesz Leányfaluból, ha az a sok gyönyörű ősfa kiöregszik. Kellően, időben gondoskodik valaki a pótlásukról? Nemcsak a közterületen.

Kicsit nehezen értettem a "súly-illeték" változását, de egyelőre számomra nem aktuális. Azt viszont szeretném megérteni, honnan tudja az úttest, elbíja-e a túlsúlyt vagy ne? Hol kell neki bemutatni a nyugtát az illetékről? Mielőbb jó volna, ha a vízmosásaink falainak biztosítási szintje viszont elérné a mélyművelésű bányák szintjét. Ott, ahol kár keletkezhet a leszakadásból. Akár műszaki, akár pénzügyi értelemben. Különben fizetheti a következő kormány is az utánunk hagyott sarat.

Tóth Béla 2012.01.10.