LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Csak az igazi teljesítmény számít(son)!

Mondta Orbán Viktor miniszeterelnök a diákolimpia alkalmából kitüntetetteknek. Azokután mondta ezt, miután felvázolta, hogy meg kell újítani az országot. A változtatások során pedig összetett rendszereket alakítanak át és bonyolult átszervezéseket visznek véghez, de mindennek szellemisége ebben az egyszerű, és egyetlen  mondatban fogalmazható meg. A kormányfő arról is beszélt: a rendszerváltoztatáskor azt reméltük, hogy egy olyan országban élhetjük majd életünket, ahol nem az ismerősök és a kapcsolatok határozzák meg az emberek sorsát. Azonban az elmúlt húsz évben a régi világ búvó patakként, a legváratlanabb pontokon tört felszínre, ott volt a gazdasági döntéshozatalban, a médiában, az egyetemi katedrán, az élet szinte minden területén.

Nem láttam jelét, hogy Leányfalut kivette volna a sorból. Tehát Leányfalu népe készüljön arra, hogy a kormányzati támogatás jövőjének irányát ezek a szavak határozzák meg. Az én véleményem pedig az, hogy kívánatos lenne, ha leányfalui létünk minden szegletét is ezek a szavak töltenének be.

Az első bekezdés szavait a címmel együtt a Népszabadság Online-ról plagizáltam. A cikk elején kiemelt kivonatban - amit mindenki elolvas, a többit a többség nem - betű szerint ezt írja: "A megújuló Magyarországon nem az összeköttetések és az ügyeskedés, hanem csak az igazi teljesítmény számít - hangsúlyozta Orbán Viktor csütörtökön,.." Ugyanezt a csúsztatást követi el a kormányzaton kívül minden média, akit a Google kereső a témára előrehoz. Hogy mi ebben a csúsztatás? Az, hogy ez nem igaz. Fényévnyire vagyunk még ettől. És sajnos fényévnyire leszünk még a ciklus végén is. Különösen, ha a lakosság továbbra is passzív, és megtűri a sunyi "ellendrukkereket". De a miniszterelnökünk egy pillanatra sem beszélt a jelenről. Hosszú bevezetője azt az országépítő munkát vázolta fel, melynek célkitűzése a címbeli mondat. Tessék meghallgatni itt az eredeti felvételt, és olvasni a torzítatlan szöveget.

Ez már elegendő bizonyíték arra, miképpen manipulálják egyesek a jószándékú törekvéseket? Mindössze annyit kell tenni, hogy kiragadnak a szövegkörnyezetből mondatokat, és elhíresztelik. Olyan világban lehet ezt megtenni, ahol a hazugok büntetését csak hosszadalmas bírósági eljárásban lehet kieszközölni. Mert a köz nem veszi a fáradságot az igazat megismerni, az érintettet meghallgatni, a hazugokat kiközösíteni.

Tóth Béla 2012.01.20.