LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Hit, tudás, demokrácia

Ha hiszik, ha nem, ennek a három elvont fogalomnak az egyensúlyzavarára lehet visszavezetni azt, hogy Leányfalun átlagon alul hasznosítjuk a termálvizet. Pedig ez a második egyetlen lehetőség arra, hogy Leányfalunak legyen pénze úthálózatának fejlesztésre. Az első egyetlen a gyökeresen új adópolitika, de most arra mindössze az utolsó mondatban fogok utalni.

A Sorg-villa teljes értéke is kevés lenne csak azt helyreállítani, amit a csatornaépítés tönkretett. Mert fontos elvtársak hittek annak a csatornatársasági elnöknek, aki szerint munkaárkot megsüllyedés nélkül visszatemetni nem lehet. Hány éve már? És még ma is süllyed az országút Szentendrére vezető csatorna nyomvonala. A határcsárdánál, mint amit késsel vágtak el, abbamarad. Szerintem, ott abban hittek, hogy a kivitelezőtől független, megalapozott szaktudású műszaki ellenőr alkalmazása lehet az utólag nem ellenőrizhető mélyépítési munka jó minőségének záloga.

Mi a DMRV Zrt által megrendelt szakvélemény alapján döntöttük el, hogy nem pereljük kártérítéssel a DMRV-t a Vadrózsa utcai földcsuszamlásért. Az ilyetén döntésért felelősek tudatát nem lehett befolyásolni olyan aprósággal, hogy ugyanazon a helyen fél éven belül csaknem kilenc csőtörés volt. Még ez a felemlített szakvélemény is kénytelen volt leírni, hogy a csőtörések alkalmával legkevesebb 400.000 liter víz csinált magának utat a föld alatt. Mit ad Isten, a szakvélemény kimondta, mozog a föld a Vadrózsa utca alatt. Hogy akkor a DMRV-nek olyan technológiát kellen alkalmaznia - úgy, mint a gázszolgáltatónak -, ami ehhez a tényhez alkalmazkodik, azt nem kérdezték a szakértőtől.

Az akkori képviselő testület bányakár szakértő tagja (a bányakár szakértő azzal foglalkozik, hogy a föld alatti eseményeknek milyen hatásuk van a felszínen) csaknem minden tárgyalásról utólag szerzett tudomást. Teljesen demokratikusan. Hiszen nem volt tagja a településfejlesztési bizottságnak. Mint ahogy egy korábbi ciklusban a városfejlesztési mérnök sem. Az utóbbi két választáson pedig döntő kortes ígéret volt a hagyományok tisztelete. Ehhez az ígérethez való maradéktalan ragaszkodást vélem én látni a településfejlesztési vonalon. Mert a többi terület gyökeresen megváltozott. A kulturális vonal szárnyakat kapott, a szociális juttatások döntéseihez nincs szükség bizottságra, A gazdasági bizottságban minden képviselő benne van. Talán azért, hogy a döntéselőkészítés (szakmai) függetlensége biztosított legyen?

Folytatás későbbi időpontban a "Szavak és ami mögöttük van" (klikk ide) című cikk kiegészítéseként.
Tóth Béla 2011.10.21.