LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Kinek, mikor, mennyit ér a Sorg-villa?
Avagy "Következmények nélkül (3)"

Úgy tűnik, nincs semmi hatása a nyilvánosságnak arra, hogy a Sorg-villát jó áron kellene értékesíteni. Pedig a falu fejlesztéséhez nagyon nagy szükség lenne az onnan származó bevételre. Pedig, a képviselő testület olvassa az írásokat, mert becsületsértőnek tartott vélelmével  a bíróságig szaladt. A Leányfalui Híreket pedig hozzájuk is bedobják. De az, ami az ingük lenne, amit tényleg magukra kellene venni, amiből pénzt lehetne az útfejlesztéshez csinálni, az valamiért nem ér el hozzájuk. A jobb oldali oszlopban írd a kereső mezőbe "Sorg-villa"! Figyelem, több lap fog megjelenni, és a társoldalakon is kereshető.

Ha az önkormányzati honlapon a "Rendeletek" gombon belül az "Egységes rendeletek" menüpontra kattintanak, megtalálják a "Rendelet Leányfalu Helyi Építési Szabályzatáról" HÉSz (2005. XII. 29.) direktívákat arról, mit szabad építenünk, és mit nem. Már a rendelet hatálybaléptetésének dátuma is sokatmondó. Az ország két legnagyobb ünnepe közötti néhány napon hagyta jóvá a szavazógép. Ez két dolgot jelenthet. Vagy olyan lényegtelennek tekintette a tartalmát a magas testület, amit az ünnepi hangulatban gyorsan ki lehet pipálni. Vagy a tartalmáért lobbizó célja éppen az volt, hogy az ünnepi hangulat a képviselők vitatkozási, ellenvetési hajlamát csökkentse. A földi halandónak tudnia kell, hogy az itt látható dokumentum éveken át készült, és minden lakó egyetértését meg kellett hozzá szerezni. Hogy ön sem tudott róla? Ez a demokráciánk egyik kiskapuja.
A 2.1 mellékletet lekérve megnézheti azt az övezeti besorolási térképet, amelyiken megtalálja a Sorg-villát és 72.000 nm-es telkét, az ide mellékelt (nagyításhoz klikk a képre!) másolaton piros vonallal körülkerítve. Két blokkjából az Ev jelű terület "védett edő besorolás"-ba lett téve. Ami pedig a HÉSz rendelet 77. § (7) bekezdésében a következő előírást kapta:

(7) Az  Ev övezet területén csak természetvédelmi kezelés, erdő és vadgazdálkodási célt szolgáló létesítmények  helyezhetők el.
Az egyéb építmények közül:
a) pihenés, testedzés építményei,
b) az ismeretterjesztés – épületnek nem minősülő - építményei,
c) a terület fenntartásához szükséges építmények, erdészházak, utak és közművezetékek
helyezhetők el.
Hogy a két mondat ellentmond egymásnak? Az ilyen hibák kiszűrésére lett volna hivatott az előző ciklusban a jogi bizottság, de a településfejlesztés mindvégig bojkottálta tevékenységét. A pihenést szolgáló építmény fogalmát nem definiálja a rendelet, egy biztos, lakhatási célú nem lehet.

Namármost! Ki akar megvenni 54.000 négyzetméter belterületi védett erdőt? Legfeljebb egy szibériai vadásztató társaság! De semmiképp sem építési telek áron! Így lehet annulálni egy milliárdos értéket. Következmények nélkül! Így pusztul, válik enyészetté egy műemlék és a "helyi védelem alatt álló, értékes növényállományú kert". Mert gondozás nélkül ami értékes volt, értéktelenné lesz. Következmények nélkül! Az alábbi képekre kattkintva látható kinagyítva a szemléltető képsor.




A másik, az Üü-S blokk előírásaiból is kitűnik, hogy egyenes úton lakhatást ott sem szolgálhat semmi. Tehát tényleg! A műemléki terheltségen kívül semmi jó nincs a 72.000 négyzetméter belterületen. Az is sokak zsebére megy, hogy kerülgetni kell, közművekkel is, és adóbevétel sincs utána. Az oda látogató vadak útján is csak az örökös gond. Nem beszélve a festői környezetben az elhanyagoltság látványáról. Ezért tényleg kár volt elszalasztani a 300, majd a 450 millós vevőt. Ezért tényleg mondhatják a liberálisok: az önkormányzat rossz tulajdonos.

Tóth Béla 2012.05.08.

Megjegyzések
Pető János (korábbi építéshatósági főtanácsos) Szervusz Béla! A honlapodon lévő cikk után röviden hozzászóltam, de vagy technikai malőr miatt, vagy a te akaratodból ott nem jelent meg, ezért itt (a facebook-on) megismétlem. A Sorg villa területének építési szabályozása (HÉSZ) most valóban hátráltatja az értékesítést, de a megszületésének időpontjában ebben tudatosság volt, még pedig azért, mert akkor még nem volt önkormányzati tulajdonban az ingatlan. A műemléki védelmet is önkormányzati akaraton kívül került a területre, persze jószándékú kezdeményre, mert attól is félni lehetett, hogy az épület védelem hiányában egyszerűen eltűnik. Tehát a védelem és a terület egy részének erdőterületté minősítése nehézségeket okoz a hasznosításban és az értékesítésben, de ha komoly vevő érkezne, az bizonyára érdekei szerint kezdeményezhetné (feltehetően sikerrel) a HÉSZ módosítását.

János! Egy dolog a múlt, egy másik a jelen. Jelenleg 600 millió induló áron akarunk versenytárgyalást indítani. Akinek van 600 milliója, annak már van némi sütnivalója. Nem fog ekkora összeget kockáztatni, hogy kiszolgáltatottja legyen bürokraták basáskodásának. Azért fizet, ami kézzel fogható. Ha ez nem az, akkor keres olyat. Elég széles a világ! A jelenlegi állapot nem ér 600 milliót. Szégyenlem, hogy csak most tudtam meg, hogy gyakorlatilag építési tilalom van a 10 ezer négyzetméter elvadult szőlőn, ami védett erdőnek lett titulálva. De ami ellen szót emelek, az az, hogy öt éve semmi nem történik az értéktelenség megszüntetése érdekében, viszont az állaga rohamosan romlik. A mai napig nem lett megkérdezve a falutól, akar-e a közepén elvadult erdőt, romhalmazt, gépállomást. Pardon! Nem egészen a közepén. Én úgy tudom, utakat, kulturált életteret akar a falu. Nemcsak a templom - benzinkút - polgámesteri hivatal vonalában. A múlt pedig az, hogy volt, van egy csoport, aki valamilyen érdekből, áron alul akarta, akarja értékesíteni a 72 ezer négyzetmétert. És ennek érdekében kilobbizta a jelen állapotot, és hithű követőit. Aki nem ismeri a részleteket, írja a jobb oldali keresőmezőbe: Sorg-villa, stb. 2012.05.16.