LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Az adózási morál érmének másik oldala (2)

A központi újság előző számában megjelent az adótartozásokról egy táblázat. Benne a Rigó u. 2439 hrsz., aminek rovásán 224 ezer Ft van feljegyezve. Pedig egy üres telek. Igaz, panorámás! Valahol, az alábbi kép bal felső sarkában, a hegyoldalban látható házak felett, mellett taláható, és a gerinctől indul lefelé.
Vigyen magával hegymászó kötelet, aki alulról, közterületről meg akarja közelíteni. Felül, a gerincen, akár autós közlekedést lehetne kialakítani, ha nem magántulajdonokat keresztezne. A telket a jelenlegi tulajdonos megörökölte. Szeretett volna vele valamit kezdeni, de tudta, autóval használható út nélkül bármi kidobott pénz lenne. Megpróbált szolgalmi jogot kérni a szomszédoktól, de az egyik nem adott. Megpróbált segítséget kérni az önkormányzattól, de az nem adott. Erre azt mondta: haszontalan telekért adót én nem adok.  Az ilyen erdők is pusztulnak, vadulnak, öregszenek, mint a Sorg-villa. Hiába van az erdő-védelem, ha a tulajdonos érdekeltségét elvonjuk a karbantartástól.

A hab a tortán, hogy egy a gerincen vezetett út megoldást jelentett volna két, a szomszédban lévő önkormányzati tulajdonú és néhány más telek számára is, melyekhez semmilyen közterület nem csatlakozik (lásd itt a Sárgarigó utca végénél). Mikor én 2000. körül, mint jogi bizottsági elnök tudomást szereztem a dologról, az ügy már szakállas volt. Az önkormányzati érdek, és ingatlanmérnöki ismereteim ellenére nem tudtam kiverekedni semmilyen megoldást a polgármesterből, a településfejlesztésből, a jegyzőből. De a következő képviselő testületből sem. Viszont szültek olyan HÉSZ szabályt, miszerint ott telekmérettől függetlenül legfeljebb 70 m2-es üdülő építhető. Van ügyfelem, akinek 5000 m2-nél nagyobb földrészlete esik oda. Ez a pech! Rosszkor van rossz helyen.

No comment az emberbarát önkormányzatiságról. Pontosabban lásd az alábbi bejegyzésekben.

Apropó! A képen látható Iker-hotel évek óta nem műlödik. Adót fizet? Ha nem, rá van terhelve jelzálogban az adóssága? Előbb-utóbb el fogják adni! Ha nincs rajta a zálogjogunk, a tulaj meg tud lépni fizetés nélkül!

Tóth Béla 2012.05.23.