LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

A fészbukkfüggőségről.

Mottó: "Nem írok, nem olvasok. Én magyar nemes vagyok!" (Petőfi)
Az apropó: polgármester urunk tegnap leszólt hozzánk valami olyat, ha kérdésünk van, vegyük a fáradságot eljuttatni az Úrhoz.
Noha a kampányidőszakban ő sem vetette meg a pórnép szokásait. Akkor még(!) fennen hirdette a teljes nyilvánosságot. Az udvar második kinyilatkozásai végén már így fogalmazott: "Pénteken Sorg-villa bejárás. Szeretettel várom a képviselőket, akinek kedve van, jöjjön el." Levélbeli rákérdezésemkor sem kaptam meghívást. Igaz, a levél is elektronikus volt.
Tehát. Vagyunk, akik tudjuk, egy fecske nem csinál nyarat. A legtöbb polgármester sem. Ezért jobban szeretjük úgy elmondani a véleményünket, hogy sokan hallják. A mi szemünkben a teljes nyilvánosság fogalmába nemcsak az tartozik, hogy szabadon csodálhatjuk az Úr alakját és hangját - ezért cseréltük le -, hanem azt hisszük, ott mi is meghallgattatunk.
Csakhogy. Másik szólás: "a szó elszáll, ..." Még a LeányfaluTV-ből is. (Mert a mai világban kinek van ideje két-három órányi jól-rosszul sikerült videót végigülni, hogy azt a két-három mondatot meghallja, ami őt érdekli?) Az on-line közvetítés jó, mert vacsorakészítés közben is lehet követni (amikor lehet hallani), de a napok múlásával hatványozottan zuhan az archívum értéke. Sokkal jobban használható a jegyzőkönyv. Persze akkor, ha hiteles tömörítvény. Méginkább az lenne, ha az is (mint a fészbukk) adatbázisba rendezve pillanatok alatt azt adná elő, amire kíváncsiak vagyunk.
Igaz, hogy legtöbben szórakoztató céllal használják a fészbukk-ot, de a Lányfalusi Kaszinóban a Vízilabda Akadémia vita bebizonyította, hogy van érdeklődés a nagyobb fajsúlyú véleményalkotás lehetősége iránt. Való igaz, az eredményessége az erősen kérdéses maradt.
A folyamatos teljes nyilvánosság révén a hallgatóság megismeri a fészbukk függő személyiségét, szavahihetőségét is. Ilymódon tud szelektálni a betelefonálós demokráciában szokásos darab-darab lehetőségein túlmenően.
A pofozkodásnak is nagyobb súlya van. Itt azonnal vissza lehet kapni, nem kell kivárni a következő hónapot, hogy a királyi sajtó reagált-e rá. Jóval a döntések után.
Igen. Mi sem szeretnénk, ha a polgármester naphosszat a fészbukk-on ülne. De azt igen, ha minden bennünket is érintő téma ott is megjelenne - mivel nem érünk rá bemenni a hivatalba, a honlapon meg valamit megtalálni az külön művészet, kivárni amíg előjön, az a másik. Továbbá a hivatal (általunk vélt) szabad kapacitásából valaki témafigyelőként gyűjtené és adatbázisba rendezné a lakossági véleményeket. Kevesebb idő kellene hozzá, mint egy urna feldolgozásához, és nagyságrenddel több lakossági vélemény gyűlne össze (ha netán volna valakinek ilyenre szüksége a "bölcsek tanácsá"-ban)
Az tény, hogy a nyilvánosság nagy teher. Értelem nélkül használhatatlan hangzavar. De kivétel nélkül minden képviselő megígérte. Igaz, az ígéret kifejtésének részleteit már minden hallgató a saját képességei szerint képzelte mögé. Hiszen a mai világban a lehetőség egészen a telefonjáig közelítette meg az embert. A szemén át már csak az agya lehet útban.

Dr. Tóth Béla 2014.11.24.