LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Az erdőgazdálkodó Önkormányzat

Hoppá! Ilyen is van? Önkormányzat, amelyik nemcsak az állam, az adófizetők pénzét gazdálkodja el? És itt a szomszédban! És még csak nem is az az elsődleges céljuk, hogy valakik gazdagodjanak, állást kapjanak, hanem a környezetünk természeti értékének megőrzése.
(Két leányfalui telek. Az előtérben lévőt gondozzák,
a távolabbit magára hagyták)
Nem taglalom tovább, inkább tessék elolvasni a Pilis-Dunakanyari Hírmondó azonos című cikkét (Letölthető innen, ebben a hónapban. 3. lap teteje). Ha netán valaki tisztének érzi a bővebb ismerkedést a dologgal, akkor kérdezze Tahitótfalu polgármesterét. Én csak felvetettem korábban valami hasonló megoldás keresésének szükségességét a Rigó utca feletti telkek (Klikk ide!) és a Sorg-villa esetében (Klikk ide!). Tessék beírni a jobb oldali oszlopban található keresőmezőbe az "erdő" szót (esetleg ragozott alakjait).

Egy általánosítható kitekintést is lehet tenni a cikk tanulságai alapján. A település belterületén található erdők karbantartására egy vállalkozó korábban már felajánlotta haszonbérbe vételi szándékát az erdőtulajdonosoknak. Nem sikerült felállítania a vállalkozást. Az önkormányzatnak igen. Számos esetben érzékelhető ez a múltból gyökerező szociálpszichológiai tényező. A "tanácsi" működtetés iránt van bizalom, a magánnal szemben nics. Van ennek a viselkedésnek egy a pártpolitikától független, objektív mozgatórugója is. Az önkormányzati cselekedetek fölött tudat alatt mindenki sejt egy állami, nyilvánossági felügyeletet. Míg a privát vállalkozás fölött egyedül a csőd áll, aminek könnyen lehet a vége, hogy "se pénz. se posztó", vagy mai nyelven "se pénz, se liba".

A vállalkozásokhoz való csatlakozástól való félelem, mint szociálpszichológiai tényező nem lanyhul, aki figyel, érzékeli. Erre alapozva javasoltam 2002. körül, hogy az idős szomszédaink nagyon hasznos segítségére lehetne az önkormányzat, ha segítené számukra felélni hátralévő életükben a lakóingatlan vagyonukat. Attól ugyanis félnek, hogy beadják a fejük felől egy idősek otthonába. De ha egy "tanácsi", biztonságos szervezet áll a vállalkozás mögött, akkor megszülethet a bizalom. Ebbe a konstrukcióba akár az is bele tud férni, hogy az idős polgárunk a saját házában kapja az ellátást. Persze csak akkor, ha cél a segítés, és nem a gazdagodás. Ehhez kell a tiszteséges, agilis önkormányzati psziché.

Tóth Béla 2012.08.08.