LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Üzenet a vádaskodóknak

Leginkább azoknak, akik az adófizetők zsebére perlekedve magyarázzák félre azt, amivel a tyúkszemükre léptek.

Barroso üzente Orbánnak: "Aki a Szovjetunióhoz hasonlítja az Európai Uniót, az a demokrácia lényegét nem érti." Igaz, pontosan nem tudni, mire alapozta a közvetlen összehasonlítást, de az biztos, hogy nem arra a többször hangsúlyozott követelésre; "Egyenlő elbírálást kérünk!" Marad az az ésszerű feltételezés, hogy a "Nem leszünk gyarmat!" kinyilatkozás irritálta.

De akkor azt nem tudja, hogy ott soha nem éreztük magunkat gyarmati sorban. Ott a "kéregető" Lenin szobor kezébe tettünk zsíroskenyeret, és a nyakába akasztottuk ezt a két sort: "Ne félj Iljics, nem tart örökké! Százötven év alatt sem váltunk törökké." Hogy hol történt meg, nem lehet tudni, mert minden város, ahol volt Lenin szobor (és hol nem volt?), minden olyan város a magáénak tulajdonította ezt az eseményt a '60-as, '70-es években. Ez bizony ég és föld különbség. Az oroszok azt várták el, hogy hozzájuk hasonlóan igénytelenekké legyünk, amivel megelégedetten viseljük a tehetségtelenségből fakadó szegénységet.

A gyarmatosító nem vacakol holmi egyenlősdi látszatával. Túlerővel letarolja az ellenállásra képes elemeket. Felajánlja védelmét a saját királyoddal, isteneiddel szemben. Aztán benyújtja a számlát. A soraidból válogatott rabszolgahajcsárokat jól megfizeti, erőszak szervezetével a sarcot beszedi. Ahol kell, katonákkal, ahol demokratának kell látszani, pénzzel.

Van még egy lehetőség, mit érthetett félre Barroso. Az alábbi kép forgott a közelmúltban a facebook-on.
Azonban ez sem azt jelenti, hogy a magyar egyenlőnek tekintené a Szovjetuniót és az Európai Uniót. Az egyenlőség jel csak az észnélküli, bürokrata, mundér-követő magatartásnak szólt. Már a hangnemben és az erkölcsökben is nagy a különbség.

Összefoglalva, jó volna, ha a demokrata annyi önfegyelmet erőltetne magára, hogy megpróbálja megérteni a kritika terjedelmét. És csak olyanban vágna vissza, ami méltánytalanul érte. Igaz, a legjobb védekezés a támadás.

Tóth Béla 2012.03.16.

Két megjegyzés utólag, mert lehet, hogy becsületsértésnek venné valaki
1. Lehet, hogy azt súgták itthonról Barossonak, a Nemzeti dalt most íratta magának Orbán?
2. A karikatúrát úgy is értelmezhetjük, mint a rendszerváltás előtti és utáni belügyeinket. Csak akkor az azonosságot ki kell egészíteni azzal, hogy amire nem tudnak központi pénzt kikoldulni, azzal nem is foglalkoznak.