LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Mi az a 47 ezer forint?

Mostanában többször csúsztat az ellenzék egy a szövegkörnyezetből kiragadott mondatot. Sajnos nagyon sokan elfelejtik, ha ez lenne a kormány programja, akkor nem emelte volna fel a minimálbért a vállalkozók, az EU és az IMF nyomása ellenére 97 ezer forintra. De tudjuk, mit jelent Európában ez a minimálbér? A Magyar Hírlap a napokban közölt egy diagramot a minimálbérekről (amit mára eltávolítottak, helyette egy frissebb 2013.11. hóból)


"Európa hátsó udvarában járunk a megalázóan alacsony fizetésekkel" című cikk (klikk ide!) képmellékleteként. Megjegyzendő, hogy Széles Gábor és a gyáriparosok nem ellenezték a minimálbér emelését.

Németország hiányzik a sorból. Talán azért, mert csak a bevándorolt kölcsönmunkásokra van készülőben megállapodás (nehogy a túl alacsony bérű vendégmunkásokkal lecseréljék a hazai dolgozókat), továbbá két tarifa létezik, a kettő között 1 EUR/óra a különbség. A keleti oldalra érvényes alacsonyabb körülbelül az angol minimálbérrel egyenlő. A nyugati országfélben tehát 1×8×22=176 EUR/hónap a többlet, ami több, mint a fele a magyar egészének.

Többek között ez az, amiért a Békemenetben résztvevők szívesen álltunk a "Nem leszünk gyarmat" transzparens mögé. És ha kell, újra menetelünk. De most már számoltassuk meg magunkat, valami hitelminősítővel, mert nagyon nehéz elviselni, amikor a hazudozók azok szemébe is öntelten belehazudnak, akik átélték a tényeket. A slep pedig lihegve terjeszti az álhíreket.

Tóth Béla 2012.03.01.