LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Számlával vagy számla nélkül?


Emelje fel a kezét, akinek nem kellett döntenie ezen kérdés felett. Az én tapasztalataimból kiindulva Leányfalun, Magyarországon nincs ilyen ember. És nagyon nagy többségben nem szaladunk feljelentést tenni. Pedig most hallottam a Kossuth Rádióban, hogy a NAV idei 13 ezer vizsgálatából 28 %-ban nem adtak számlát. A 13 ezer az már komoly, reprezentatív minta az ország megmérettetéséhez. És ez azt jelenti, hogy ha nem volnának adócsalók, 30 %-al kisebb adókból lenne az állami bevétel ugyanakkora. Tehát a 16 % személyi jövedelemadó helyett csak 11 %, a 27 % ÁFa helyett csak 19 %, stb. kivetésére lenne szükség.

"Mert akkor az ÁFÁ-val kevesebb" jön a következő átverés. Hiszen a vállakozó, amit nem számláz, az abban lévő munkabére után személyi jövedelemadót és TB járulékot sem fizet. Ugyancsak tapasztalataim szerint ezt nagyon sokan nem tudják. És biztosra veszem, hogy ezt a részt még senki nem követelte át magának.

Kiemelkedően erkölcstelennek tartom, amikor az önkormányzatisággal bármilyen kapcsolatban látom megjelenni a számla mellőzésének megtűrését. Hiszen az adóztató a tiszteségesen adózók kárára tűri meg az ügyeskedéseket.

Az itt elmondottakból az következik, hogy a kormánynak azon intézkedése, hogy a pénztárgépek bekötésre kerüljenek a NAV-hoz, sok máshoz hasonlóan szelektív intézkedés. Elsősorban a nagy, gazdag cégek adócsalásait fogják meg. Ahol a fokozott munkamegosztás miatt a pénztárgép használata nem nélkülözhető. Így a strandunk pénztáránál sem. Viszont a két-három személyes ügyletek megfogása továbbra is az állami, önkormányzati adóhatóság személyes felügyeletének feladata. Csakhogy a szűkkörű, ismétlődő kapcsolatokba próbavásárlót bejuttatni lehetetlen. Félek attól, hogy ilyen területeken messze meghaladjuk a 28 %-ot. És ezeken a területeken rendet tenni, az erkölcsön kívül más lehetőséget nem látok. És ehhez az út a végrehajtók erkölcsiségénél kezdődik.

Tóth Béla 2012.10.08.
Tanmese. Ami akár igaz is lehetett (lehetne, ha bizonyítani lehetne).
Csörög a telefon: "Helókám, küldök két embert, adjatok már nekik éves strandbérletet". "Hát izé,..., nincs itthon az igazgató,..., a biankó bérletek nála vannak elzárva." "Csak azért, mert egy polgármester megérdemel annyit, hogy a barátainak jusson ingyen belépő!" (De írhattam volna képviselőt, felügyelőbizottságit, rokont, stb.)