LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

A társadalom tervezhető

Leányfalu is.
2004. végén - tudomásom szerint utoljára - készült egy felmérés Leányfalu népesedéséről (Klikk ide!).  Vannak, akik igényelnék ilyen felmérés létét, például Mák János a Leányfalui Hírek 2010. novemberi számának 18. oldalán az "Utózönge, előhang" című cikkében. Az erről írott gondolatcserét olvashatja itt, klikk ide. Két okból említem ezt a szakállas témát most.
Az egyik, hogy megjelent egy tájékoztató, amiben alapos bizonyíték van arra, hogy a 2004. évi leányfalui felmérés eredménye valós jelenségeket takart. A budapesti migrációt bemutató tájékoztató a Metropolban (Klikk ide) olvasható. Miszerint a '80-as évek 2 milliós maximumáról a lakosság lélekszáma 1,7 millió főre csökkent. Az első kivándorlási hullám a '90-es évek elején tetőzött, majd '95-ig erősen csillapodott, többek között, a 237 ezer önkormányzati lakás értékesítésének köszönhetően. A következő négy évben már csak 55 ezret adtak át, oki vagy okozati összefüggésben az újabb hullámmal. A "Leányfalu népességének évenkénti növekedése" grafikon is 1995-ben fordult. Az évtized eleji évi 200 fő új bejelentkezés 130-ra csökkent, majd innen 2001-re 230 felé nőtt vissza.

A leányfalui tanulmány átlagosan évi 10%-os bejelentkezési és 5%-os maradó beköltözési rátát mutatott ki. Annak ellenére, hogy a "Közép-Magyarországi Régió Stratégiai Terve 2001-2006." c. munka az agglomerációra 1,74 %-ot rögzített. Ugyancsak összecseng a Metropol elemzés a mi eredményeinkkel abban, hogy erős, és a gyermekek korával szignifikáns az oda-vissza vándorlás. Pedig a leányfalui felmérés a személyi adatok védelme érdekében rendkívül szegényes adathalmazból készült. A bejelentkezési, és a születési dátumokból (név és cím nélkül). A 2002-ben 2004-re előrevetített lakossági és gyermek gyarapodás a 2004. évi felmérésben beigazolódott.

A másik, és fontosabb ok arra, hogy célszerű megemlíteni a népesedési témát az az, hogy hamarosan fellélegezhetünk az adóssági teher súlyától. Hogy mikor és mennyire, az még nem ismeretes, de van fény az alagút végén. Tehát ideje lenne elkezdeni előkészíteni településünk fejlesztési koncepcióját, hogy amikor lesz újra erő strandot, termálvíz felhasználást, vízelvezetést, úthálózatot fejleszteni kezdeni, akkor legyen azt mire alapozni. Leányfalun nem egy szociológiai végzettségű személy lakik.

Tóth Béla 2012.10.30.