LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Az emberi környezet

Mindig szerettem a Vasárnapi Újságot hallgatni, de ma reggel számomra kirobbanó volt.

Többek között az egyik téma a természetvédelem, a minisztérium egyik illetékesével. A riporter tett néhány bátortalan kísérletet a divatos klímaváltozási problémáról beszélni, de a riportalany kitért. Mintegy kihangsúlyozva, hogy csak arra szabad az adófizetők energiáit fordítani, ami hasznos a számukra. A bányász logika is arra épül, hogy a természet hatalmas erőivel szemben az ember csak az alkalmazkodása által maradhat talpon. (A klímaváltozás temészetességéhez klikk ide!)

A kép forrásához klikk a képre
Ellenben elhangzott egy apró tollvonással elért óriási szemléletváltás. Bérbe fogják adni - DE LEGELTETÉSRE! - a természetvédelmi területeket. Újra egészséges pázsit lesz a derékig érő dzsumbulyok helyén. Hiszen egykor a bőséges vadállomány "kezelte" azokat a szebbnél-szebb réteket, amilyenekben szerte a Kárpátokban és az Alpokon gyönyörködünk (mivel azokat nem "védik").

Feltételezem, csak a műsorba nem fért bele az erdők sorsának rendezéséről beszélni. Mióta természetvédelmi terület lett a Pilisi Parkerdő, némi túlzással egyik helyen elvadult bozótos, másik helyen tarvágás. De megközelítőleg sincs az a kellemes hangulata az embernek az erdőben, mint régen volt, amikor az erdészet kezelésének köszönhetően szinte parkosított környezetben éreztük magunkat. És még gyakrabban is láttam nyulat, őzet, szarvast, vaddisznót. Nem beszélve arról, hogy hitelesnek tűnő információk szerint a pilisi fát a kazincbarcikai erőműbe vitték eltüzelni, országúton (azaz nem vasúton).

És rögtön jött a leányfalusi áthallás a Sorg-villa erdejének "védelméről". Igaz, ez nem természetvédelmi terület, csak önkormányzatilag védett erdő, de a korábbi szemlélet az elhanyagolás megmagyarázásáról ugyanaz. Itt nem akarom megismételni a korábban részletesen bemutatott körülményeket (Klikk ide!). De itthon sem ártana megújítani a védelem fogalmát a belterületi erdőnk vonatkozásában. Annál is inkább, mivel a szomszédban van a követendő példa, amiről pedig itt írtam (Klikk ide!)

A másik mellbevágó téma a miniszterelnökünk nem miniszterelnökként tett de a sajtóban olyatén beállított nyilatkozata(i) a keresztény Európáról. Amiben odáig ment, hogy nincsen demokrácia kereszténység nélkül. Hithű materialista fülemnek ez az állítás így nyersen, finoman szólva megdöbbentőnek hatott. Annak ellenére, hogy leegyszerűsítve a világnézeti kérdéseket, magam az egyetlen igazi demokratának Jézust tartom. Azonban, miután a műsorban szemléletesen kifejtették, hogy a nem vallásos emberektől is a keresztényi emberséget, azaz nem a vallásosságot kívánják közelíteni, ezen a területen is "megtértem" a támogatók közé.

Tóth Béla 2012.11.18.