LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

A Földtörvény margójára

Tegnap megértettem a balliberálisok ellenvetésének lényegét a Kossuth Rádió Ütköző-jéből. Dióhéjban és leegyszerűsítve a jövőbeli földtulajdon szerzési korlátozásokkal egyetértenek, de féltik a jelenlegi tulajdonosokat. Mi ez, ha nem következetlen kettős mérce?

Tehát akinek már van termőföldje, de nem lakik 20 km-en belül 3 éve, és nincs középfokú földművelői iskolája, illetve nem dolgozik a földjén, az félő, hogy nem tarthatja meg a tulajdonát. Jobbára ilyen rétegnek volt eredetileg a neve a kulák a kommunista rendszerben. Akinek földje volt bőven, és rengeteg zsellérnek, cselédnek adott munkát, csak éppen éhbérért. Az utóbbiakat ma úgy hívják, 4 órás minimálbéres idénymunkás napi 12 órában. Örüljön, ha be van jelentve, mert akkor legalább a négy óra beszámít a nyugdíjalapjába! Leányfalun is vannak ilyen foglalkoztatottak, csak nem a földeken, hanem például a vizeken.

Az viszont már engem sem nyugtat meg, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium a jegyzőktől várja a tulajdonlás hatékony felügyeletét. Ehhez a jegyzőnek alapos szakmai, jogi és erkölcsi adottságokkal kellene rendelkeznie. A korrupciót és a döntések szubjektív részének emberiességét az erkölcsi kategóriába soroltam. A leányfalui tapasztalatok ebben nem biztatóak.

Mielőtt bíróságra szaladna valaki, én például a Vadrózsa utcai földcsuszamlás körüli jegyzői tevékenységre gondoltam. A vízlecsapolás kivitelezőjével való tárgyalásokon sokszor nem biztosította a falu részéről a szakértő jelenlétét, a nyolc csőtörésből bekövetkezett, a DMRV Rt nyilvánvaló vétkessége ellenére hagyta kicsúszni a kezünkből a kártérítési igényt, az állami támogatásból a károsult ingatlan tulajdonosok kárpótlására nem igényelt összeget és nem is hagyott, érdekes módon hirtelen oda távozott jegyzőnek, amelyik településen a vízlecsapoló kivitelező kapta a következő megbízást. Egy korábbi jegyzőnkkel meg a tornaterem építés kapcsán voltak bonyodalmak.

Tóth Béla 2012.11.13.