LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Én másképp álmodom

Az újólag és frissen (ma) megjelent Leányfalui Hírekben Loszmann János polgármester jelölt "Volt egy álmom" címmel 34 pontban sorolta fel legfontosabb terveit. (A Leányfalui Hírek internetes példányát ide kattintva megtekintheti, letöltheti)
Hát bizony csupa olyan álom, ami nagyon hiányzott a falunk életéből. Tegyünk érte, hogy megvalósuljanak. Ehhez az kell, hogy odafigyeléssel válaszuk meg képviselőinket. Derítsük fel, ki, hol, mivel bizonyította, hogy képes álmok megvalósítására. Aki tudja, mit kell, hogyan és miből lehet megvalósítani. Amikor pedig meggyőződtünk valaki alkalmasságáról, ne rejtsük véka alá véleményünket, vitassuk meg szomszédainkéval. Vállaljuk fel az összehasonlítást. Magunkért, szomszédainkért tesszük. Hogy kimozdítsuk lakóhelyünket a lemaradásból.

Mint említettem, néhány dolgot másképp látok célszerűnek, mint János.
"A település minden lakója résztvesz a közéletben, eljár közmeghallgatásra, és ott évente 4-5 alkalommal kifejti véleményét" Megvalósíthatatlan álom. Ellenben olyan interaktív információrendszert működtetnék, amelyben mindenkinek lehetősége lenne informálódni és belefolyni a döntés előkészítési munkáiba. Amihez érdeklődése, képessége van.
"A beadványok, folyó ügyek mindegyikéről, legalább tudomás "szinten" a felső vezető tud, határidő túllépések nem fordulnak elő." Nem polgármester az, aki nem ismeri települése minden rezdülését. Ehhez hozzátartozik a Polgármesteri Hivatalban folyó ügyek ismerete is.  De nem elég a határidő tartás, ahol van mérlegelési lehetőség, ott rá kell nevelni a hivatalnokokat a lakosságbarát megoldások keresésére.
"A Termálfürdő irányításába, gazdálkodásába nagyobb a beleszólás, rendszeres az ellenőrzés, a munkáltatói jogokat komolyan gyakorolják." Másképp fogalmaznék: a tulajdonos falu érdekképviseletét minden mozzanatra kiterjedően érvényesíteni kell. Kezdve ott, hogy üzleti tervet legyen köteles a vezető készíteni és betartani.
"Az 'egy Forinthoz egy Forint' útjavítási elvet propagálják, ezzel megindulhatna az utak javítása." Ez egy korábbi, átgondolatlan testületi ötlet áthagyományozása, amivel nem tudok egyetérteni. Eleve antidemokratikus; a gazdagok elfogyasztják az erőforrásokat, és "Utánunk az Özönvíz!" Fontosabb viszont, hogy a katasztrofális állapotban lévő vízelvezetéseket alulról felfelé haladva kell helyreállítani. Hogy a nagyobb vizek legyenek előbb rendezettek. Az utakat pedig a szélekről befelé haladva, hogy az építők ne tegyék tönkre a már elkészült szakaszokat.
A Sorg-villa egészének hasznosítását, állagmegóvását folyamatossá kell tenni.
"A mérhetetlenül drága zöld hulladék szállítását felülvizsgálják, a zsákok árát elfogadható szintre csökkentik." A zöldhulladék hasznosítását helyben kell megszervezni, nem pedig megyényi hosszon fuvarozgatni. Más hasznára! Ami viszont egy kiterjedt, komolyabb mértékű falugondnokolást igényel. A feladatokról, forráslehetőségekről majd más alkalommal írok.
"Az adórendeletbe beépül a 'hullámtérbe' került ingatlanok adókedvezménye." Bocsánat! Azok nem oda kerültek, azokat tudva vagy tudatlanul oda építették. Önsegélyező rendszerek támogatásával lehet a többi adófizetőt ez alól a nyűg alól tehermentesíteni.
"A szociális keretet igazságosan, emberségesen költik el, a döntéshozó juttatási lehetőségének teljes kihasználásával." Ez a minimum! Netán eddig nem így történt? Bizonyára nem, hiszen van elszerencsétlenedett család az adótartozók listáján!

Azt az álmot már Vancsó István fogalmazta meg, miszerint a képviselők a tiszteletdíjukat fordítsák adományozásra. Ezzel 1998. óta nem értek egyet.
A képviselők dolgozzanak legalább annyit és olyat, hogy a munkájuk hozadéka fedezze a tiszteletdíjukat. Ez a polgármester felelőssége. Az pedig nekünk, a választóknak a felelőssége, hogy értékes munkára képes személyeket delegáljunk.

Dr. Tóth Béla 2014.08.21.