LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Nekrológ helyett

Ilyen is lehetne (klikk ide!)
Irigylem az elhunytakat. Nekik már megadatik a bűnbocsánat! „Halottakról vagy jót, vagy semmit!” - szól az álszent tanítás. De akkor hová lesz a múlt hibáinak felderítése a jövő jobbítása érdekében? Konkrét felemlítés nélkül hogyan lehet bizonyítani?

Irigylem, mert nekik már nem kell szemlesütve olvasni Dénestől, hogy annakidején zárt ülésen majdnem elkótyavetyéltük  a strandot. Noha a többségünk szájtátva elhitte egyesek feltupírozott szakértelmét. Csaknem mindnyájan belementünk a többszörösen visszarendelt, duplacsavart szavazás csapdájába.

Pedig a múlt hibáit itt cipeljük, cipeltetjük gyermekeinkkel. Mert ők csak azt tették, amit a szűk környezetük elvárt tőlük. A környezet maradt, a hibákról pedig nem szabad beszélni, mert az halottgyalázás. Arról például, hogy ingyen adtuk oda a 150 milliós gázhálózatot a TIGÁZ-nak, és egy fillérrel sem kapjuk olcsóbban a gázt, mint ahol megfizettették velük. Azt, hogy a Castrum Kft-től 9 éven át nem volt szabad megszabadulni, holott az első évtől kezdődően felmerült a falu átverésének vélelme. Évtizedekig kapaszkodhat a strand, hogy be tudja hozni a lépülést. Talán soha nem érjük utol az első Széchenyi tervből elmulasztott fejlődési lehetőséget. Azt, hogy a falu számára elúszott a kemping, és az ésszel hozzá kapcsolható turisztikai hozadék. Pedig sokkal jobb adottságokkal indult a rendszerváltás kezdetén, mint a Pap-szigeti.

Nem sorolom tovább, mert így is hosszú lettem. Nem volna szabad soha a múlt hibáit a szőnyeg alá söpörni, mondván - "Elmúlt, fátylat rá!" Még életükben kellene elkerülni a hibás működést, tovaterjedésüket pedig mindenképp ki kellene iktatni. Ha jobban akarunk élni, mint korábban.

Tóth Béla 2013.12.19.