LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Mi a retro?

A minap rendkívül figyelemreméltó gondolatváltás pattant ki a facebook-on az alábbi kép-pár kapcsán.

1. hozzászóló: "Régen sokkal szebb volt... csak az változott aminek nem lett volna szabad.. bezzeg a szép villanyoszlopok megvannak"
2. hozzászóló: "Van aki szerint igen, kicsit kezd a gondolkodás is retró lenni!!"
Én: "Nagyon más a mai gondolkodás, hogysem retrónak lehetne nevezni. Sokkal inkább közösségi volt a lakosság, és sokkal több helyen meghallgatták a közérdekű véleményét. Mielőtt valaki felháborodna, csak egy példa, mikor köszönök a postára belépve - tisztelet a kivételnek -, úgy néznek rám, mintha a Marsról jöttem volna. De azért a vendégek fele távozáskor már elköszön."
2. hozzászóló: "a retrót nem arra értettem amit felvázolt!"

Talán nemcsak nekem szúr szemet ebben az eszmecserében, hogy ha a fiataloknak a múlt ismérveit ferdén adjuk át, akkor hosszas vargabetűkkel fogják újrateremteni az egykori hibáinkat. Ha még ma is a lapos Föld központú világot hinnénk, aligha lenne űrhajózás. Noha az óceáni, csillagokra alapozott navigálás jól megvolt nélküle is. A gyarmatosítás kora Amerika kivételével, ugyanúgy végbement volna. Viszont, ha nem találjuk ki időben a valódi Noé bárkáját,
akkor a Nap örök időkre megeszi az emberiséget is. Vagy, ha nem vesszük komolyan az emberi felelőtlenséget, közös ügyeink iránti közönyösséget, akkor 2036-ban esélyünk lehet egy akkora karambolra az Apofisszal, mint amitől a dinoszauruszok kipusztultak.

A felső kép arról tanúskodik (számomra), nemcsak rossz dolgok voltak az átkosban. Nem kellene olyan embertelennek beállítani öregeink korát, mint ahogyan azt egyesek igyekeznek. Mert különben kiöntjük a fürdetővízzel a gyereket is, és rengeteg szimpatizáns szavazót veszítünk a valódi rendszerváltást vágyók táborából.
Legfontosabb lenne továbbá, hogy ne cipeljük magunkkal azokat, akik/amik fékezik a sorsunk jobbra fordulását. A teljesség igényével, de hely és az olvasó türelmének hiányában csak egy-két fontos dolgot említsünk, aminek retrósítását valóban fel kellene számolnunk. Amire feltétlenül oda kellene figyelni a közelgő választás során.

Központi leosztásra épülő falu-gazdálkodás. A múltban kizárólag abból gazdálkodhatott egy település (és más is), amit "felülről" kapott. A főnök sikeressége azon múlott, milyen jó kapcsolatot tudott kiépíteni a még nagyobb főnökkel. Ezt nevezzük ma lobbizásnak. De előbb-utóbb elfogy az ország pénze, és rájön egy kormány, hogy az ebből adódó kontraszelekció a köz erejének elherdálásához vezet. Ma is. Hogy a kiválasztottak odáig "fejlődhetnek" a lustaságban, hogy amire nem ad az állambácsi pénzt, azzal nem foglalkoznak. Hiába lehetne pénz nélkül is tenni valamit a haladásért. Hiába lehetne helyben pénzt szerezni, megspórolni.

Folyamatos állagmegóvás. A köz-gazdálkodásban - szemben a vállalkozói számviteli szabályokkal - a karbantartási költségeket úgy általában tervezték be a település költségvetésébe. Az amortizáció fogalmának kemény kézbentartása helyett. Mivel erről itt nagyon sokat írtam, most csak egyetlen kemény problémára emlékeztetek. A termálkutunk felújítására, pótlására egyetlen fillér nincs félretéve. A bérleti díj a százmilliós eszközhöz képest nevetséges. Ha a 40 éves szolgálattól lerobban a kút, várhatunk a strandunkkal, amíg valahonnan rávalót kunyerálhatunk.

A megbízhatóság fontosabb a hozzáértésnél. Sajnos a mai napig ez a szemlélet dominál, párttól és felekezettől függetlenül. Úgy a kinevezések során, mint a választásokon. Természetesen ma már senki sem érthet mindenhez. De egy döntnöknek hivatali és erkölcsi kötelességének kellene lennie maximális optimalizációval kufárkodni a lakosság erejével. Ehhez a feladathoz pedig REFERECIÁKKAL RENDELKEZŐ szakemberek tudását kellene igénybe venni. A döntési körben szabadon választható körülményeket pedig a többség véleményének irányában megválasztani.

Aki azt akarja, hogy még életében európai minőségű legyen az utcája, az a választásokon mérlegelje ezeket a szempontokat.

Dr. Tóth Béla 2013.12.27.
Utóiratok:
- mai specialitás; az említett villanyoszlopok némelyikéről hiányzik a szerelvény ajtó. Életveszélyes! Akkor is, ha az ELMŰ-nek kell rendbetenni.
- tegnap azt állították egy TV riportban, hogy az én időmben kifigyelték, melyik lakásból hallatszik karácsonykor a "Mennyből az angyal". Családomnak nagyon sok lakóhelye volt Szerencs és Nagykanizsa között, de sehol nem tették szóvá, hogy tőlünk kihallik.