LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

A szauna húzóágazat

Minap találkoztam a leányfalui szauna (Klikk a logóra!) tulajdonosával. Érdeklődésemre elmesélte, hogy bővítik a területüket. Egy év kemény munka után most végre egyenesbe került a pályázatuk sorsa is. Nekem azt is elárulta, milyen taktikai megfontolás vezette erre a döntésre.

Számunkra az a tanulság, hogy magánember létére üzleti tervben gondolkodik. Elemzi a forgalomnövelő tényezőket, és lép. Nyilván abból az 50 %-os önerőből, amit az eddigi gazdálkodása fedez. Pedig még csak néhány éve építette a szaunát. Vehetjük szószerint is, mert ami épület ott volt, kevesebbet ért, mint a Sorg-villa. Mármint fajlagosan. Azaz a régi épület újraelőállításához szükséges költség és az  átépítésre fordított érték viszonylatában.

Azaz jó példa arra, hogy a fürdőiparban is van lehetőség a bővített újratermelésre. A gazdasági válság közepén. Pedig fajlagos gazdasági mutatói messze kedvezőtlenebbek a strandéhoz képest. Sokkal magasabb az egy vendégre eső eszközállomány, eneregiafogyasztás, kiszolgálószemélyzet. Viszont ha ő jövedelmezőségben a strandét követné (lásd: http://www.leanyfalu.hu/images/stories/pdf/jegyzokonyv-2011-majus-25.pdf), akkor neki a saját zsebéből kellene a veszteségeket állnia. Még időben vagyunk ahhoz, hogy a jövő év tervezéséhez elvárásokat fogalmazzunk meg a strand vezetése felé.