LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Nyitott kapuk

Tisztelt Földieim és Uraim! A testületi ülések jegyzőkönyvei meglehetősen részletesen elérhetők a neten!
Már leadtam a cikkeimet a Leányfalui Hírek szerkesztőségének, amikor tegnap rábukkantam a Google segítségével a a strand 2009. évról szóló gazdasági beszámolójára . Mondhatni, nyitott kapukat döngetünk hónapok óta. Mentségünkre legyen mondva, egy fél mondattal leállíthatott volna bennünket bármelyik képviselő, hivatalnok, aki nyomon követi az írásokat. Továbbá sajnos az appropók ettől még aktuálisak voltak, csak a forma lett volna más, és az oknyomozási következtetések.
http://www.leanyfalu.hu/jegyzokonyv/rc451_jegyzokonyv2010marcius31.pdf című file-ban minden igényt kielégítő részletességgel elemezhetjük a strand gazdálkodásának alakulását a 2009-ik és néhány megelőző évre visszamenőleg. Semmi okunk kételkedni abban, hogy a már elhangzott idei beszámoló is hasonló formában hozzáférhető lesz. Türelemmel várjuk megjelenését.

Így, utólag tudtam meg azt is, hogy már február elején nyilvánvaló volt - mert az igazgató úr érvelt vele -, 2010-ben 30000-rel kevesebb regisztrált belépés történt. (lásd: http://www.leanyfalu.hu/images/File/Jegyzokonyv_20110214.pdf 9. napirendi pontban) Ez mintegy 30 millió forint értékű bevétel-kiesés! Ő is a parkolóüzemeltetés rovására írta. Csak ő utólag. Én meg akkor, amikor tavaly tavasszal a 700 Ft-os táblát megláttam, minthogy ez 7-szeres áremelést jelentett sokaknak. Legfőképpen törzsvendégeinknek. A fejlődés csak az előrelátás képességéből biztosított. Ha kimondatlanul is, azért tanítanak tervezni az egyetemeken, hogy előre lássuk munkánk eredményét. Hogy kik kapjanak diplomát, az is tervezés kérdése. Nálunk azt mondták, lesz, aki kettessel végez, de az ő általa tervezett híd sem szakadhat le.

Visszatérve a felemlegetett témához. Nem gondolhatjuk, hogy a bevételkiesés egésze a parkolódíj emelés következménye. Az itt megjelenő cikksorozat indítéka is az, hogy számos előjele volt a strandi gazdálkodás - finoman szólva - nem optimalizált irányba fordulásának. Számos előjele volt annak, hogy akinek dolga lett volna ezeket az előjeleket időben észrevenni, valamiért nem figyelt fel rá, vagy valamiért félretolták véleményét. Nem akarom ragozni. Ez a "testületi bizalom" legkevesebb 30 milló forintjába került a falunak a tavalyi évre vonatkoztatva. Az idén - már most megmondom - több lesz. Persze, ha jó szokás szerint az előző évhez viszonyítunk, akkor még dícséreteket is lehet majd osztogatni, mondván, kisebb veszteséggel zárt, mint tavaly.

Minden rosszban van valami jó! Ezentúl kevesebb homályos rébuszon átbukdácsolva lehet javaslatainkat célzottabban megüzenni. Telhetetlenség lenne azt kérni, hogy a bizottsági ülések napirend terveit is tegyék nyilvánossá? Ilymódon a Nemzeti Konzultáció mintájára, akinek van ismerete és véleménye a témáról, már a döntéselőkészítés során ismertethetné. Nemcsak utólag "okoskodna". Minthogy lett fizetett honlapírója a falunak, a dolog manualitása megoldható. Különösen remélhetjük, mert ezen újabb kiadási tétel egyetlen indoka a jelenlegi helyzetben az aktualitás és a hatékonyság halaszthatatlan növelése lehet. Igaz a hatékonyság céljának többminden is állítható. Én a falu fejlődésének ütemére gondoltam. Arra, hogy mielőbb meginduljon az útépítés.

Dr. Tóth Béla, május 18.