LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Miért nehéz eladni a Sorg-villát?

A milliárdos építési telek értékű ingatlan sokadik pályázat után sem kelt még el. A legutóbbi - a napokban végződő - sikertelenség okáról a 2002-től bennfentes Zoltai Bence valamit tudhatott, mert az iwiw Leányfalusi Kaszinó klubjának 6906-ik hozzászólásában írta (idézet másolva): "Azért azt a 600 milliót még nem kellene könyvelni, eddig még csak egy ígéretet láthattunk belőle."

1. A béklyó
Szinna Gábor polgármester által vezetett képviselőtestület 2004-re műemlékké nyilváníttatta nemcsak a villát, de az egész 72 ezer négyzetmétert. Még a szomszédos telekeket is műemléki környezetté minősíttették át. Ez akkor nem kavart nagy port, hiszen állami tulajdonban a Kincstár kezelte, és a képviselő testület már régen védettség alá akarta venni a falu különlegességeit (de nem műemléki szinten, hanem csak helyi, önkormányzati döntési körben)
2. Az érték
A http://www.kronika.matav.hu/2004maj/KVI.htm lapon az előző ellenére egy Kincstári másolaton 2004. májusában: "Elôzetes becsült nettó ár: 650.000.000 Ft". (A kincstár korábban 1200 majd 800 millióért hirdette, de nagyon gyenge marketinggel.) Manapság huszadekkora telken lévő villákat 300 és 500 millióért árulnak Leányfalun. Az érték levezetése látható ide klikkelve.
3. Milyen gazdagok lettünk!?
Idézet kimásolva: "Leányfalu Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testület 189/2005. (IX. 30.). számú határozata: Leányfalu Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete úgy határoz, hogy amennyiben az ingyenes vagyonjuttatás keretében a Sorg villa tulajdonjogát megkapja az önkormányzat a Kincstári Vagyonügynökség által benyújtott mellékelt lista alapján a Sorg villa berendezési tárgyait meg kívánja vásárolni."
Miközben a strandon már javában termeljük az adóságainkat. És ismét gyűjtögetjük kifosztóinkat (lásd a Castrum Kft történelmének privatizációs és ide vonatkozó részleteit), az olyan igazgatókat, akik tízmilliós nagyságrendű lopásokat hagynak maguk után.
4. 2006. januárban kezdeményezzük a 2100 hrsz-ú ingatlan ingyenes önkormányzati tulajdonba kerülését. (Idézethez klikk ide) Vajon honnan szereztük a bátorságot ahhoz, hogy ami nem sikerült a Kincstárnak műemléki terheltség nélkül, az most Leányfalunak sikerülni fog?
5. Leminősítő eladási kísérletek
Lehet, hogy onnan volt a bátorság, hogy a vevő már ekkor csak arra várt, hogy a képviselő testület az igényeinek megfelelően alacsony árat, 300 MFt-ot szabjon ki?  Szerencsére az adásvételt a falu közvéleménye megakadályozta. De a leértékelés elkötelezettjei azóta is az épület rossz látványát, a műemléki terheltséget hangsúlyozzák, hirdetik. Még el sem ült a faluban a botrány, az új képviselők tájékozatlanok, és máris görgetik tovább a a hatalmas vagyon értékesítését. Annyi különbséggel, hogy a korábban a gazdasági bizottsági elnöke, mammut cégnél volt kereskedelmi igazgató most polgármesteri minőségben van jelen. Hogy-hogynem, két szakértőnek tartott képviselő véleménye alapján Loszmann János ellenében, Varga Dénes gazdasági szakértő véleményét semmibe véve nem kértek új, projekt-centrikus .értékbecslést. (részletekhez klikk ide!). Leányfalu életében nem először történt nagy gazdasági esemény a választások heteiben. A régi testület már korlátozott a döntésben, az újak pedig azt sem tudják, mi van körülöttük.
6. A mai marketing előkészítése
A következő lépés már a 2006-2010-es ciklusban történt. Amikor az eladás úgymond megsegítéséhez tanulmányt készíttetett a településfejlesztési bizottság a műemlékről. Csak éppen ez a tanulmány semmit nem foglalkozik az ingatlan legfőbb értékével; a telek beépíthetőségével. Tehát a mindenkori vevő jogi bizonytalanságban marad azzal, hogy mit enged meg majd neki a műemlékvédelem és mit az építési hatóság.

2010.08.25.