LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Ünnep leányfalui stílusban

Nem leányfalusi, mert a szépkorúink megadták az ünnep tiszteletét a templomon kívül is. (A félremagyarázást megelőzendő ezzel azt akartam mondani, hogy aki igazán ünnepel, annak nem az a fontos, hogy a többiek lássák az ottlétét. Noha a közösségi ünneplés az igazi.)

Tegnap, 23-án 11h-kor már több helyen díszítették lomok a főutcát.


A képillusztráció nem itthon készült, nehogy bárki is pellengéren érezze magát, hiszen nem ő kezdeményezte az ünnepet követő napra tenni a lomtalanítást. A kép forrása: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/uj-lomtalanitasi-rendszer/ A benne olvasható törekvés arra, hogy kisebb területi egységekben történjen a lelki környezetszennyezés, megfontolandó lenne nálunk is.

Újabb földieink bizonyára nem tudják, abból a hátsó gondolatból ered az ünnepre szervezés már régóta, hogy az ünnep kapcsán kevesebben kevesebbet foglalkoznak a begyűjtést megelőző nap szemétkihelyezéssel. És kevesebb üdülős jön ki a telkére, tehát az őutánuk elszállítandó hulladék is kevesebb lesz. (A maradék megy a vízmosásba, Duna-partra, erdőbe.)
Magyarul, az önkormányzati odafigyelés nem az adófizetők kiszolgálását célozza, hanem azt, hogy minél kisebb költségen legyen kipipálva egy kényelmetlen feladat. Mert a rávalót máshová költötték.

Másoldalról. Mikor még a kaposváriak szolgáltattak, a lomtalanítás napján gyűjtötték a veszélyes hulladékot is (a gázcsere telepen). Nagyon kulturáltan végezték, örvendeztem is akkor neki (kattints ide http://mittelwelt.blogspot.hu/2011/05/meglepetes.html) 22-én a polgármesteri hivatalban nem tudták, lesz-e ilyen gyűjtés, a FőKeF-éhez (hivatalosan ahk@fkf.hu) irányítottak. Ott azt mondta az ügyintéző kislány, hogy nem tud róla, de egyébként tényleg a lomtalanítás napjára szokták ők is szervezni, kérdezzem e-mailben. Válasz nem jött, a falugondnokság nem tud semmiről - mióta minden szemétbegyűjtést kivettek a kezükből -, Julika tudta a PH-belépőben, hogy nem lett kijelölve időpont és begyűjtési hely.

Azért maradt ennek a híradónak a végére egy kellemes meglepetés is. Ma reggel lomizók ritkították a halmomat. A cigány házaspár olyan rendet hagyott maga után, hogy én nem tudtam volna szebben elrendezni a saját (és szomszédaim) gyönyörködésére. Valami történhetett, mert végig a 11-esen csak meglepően kevés kupac volt széthányva, még délben is.

Tóth Béla 2013.10.24.