LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

A demokrácia hierarchiája

Társadalmi tudatunk úgy kezeli a demokráciát, mintha annak fogalma egyetlen és oszthatalan lenne. Ilyesmi hangnemben íródott az írás a Leányfalui Hírekben, hogy "Kell-e nekünk demokrácia?". Márminthogy a népuralom úgy szolgálja a népet, hogy mindenkit meghallgat, és döntéseit mindenkivel egyezteti.
Pedig már a demokrácia szülőföldjén is csorbult ez az eszmeiség. Eleve a rabszolgák nem számítottak népnek. És már akkor is az volt a legnagyobb demokrata, aki magasabb hordóra szállt. Ezért hódíthatott fölötte az "Isten előtt minden ember egyforma" igéje.
A "népet szolgálni" része a dolognak sem olyan könnyen értelmezhető, amilyennek látszik. Mindig vannak, akikre az állam döntése első közelítésben kedvezőtlenül hat. De teszi ezt azért, hogy a társadalom jelentős többsége érdekét szolgálja. És ezen keresztül hosszú távon az előbb említett kisebbség is kedvező körülményeket fog élvezni.
Hogy az utóbb említett követelmény teljesüljön, a döntések alakításában nem célszerű - mivel túlságosan időigényes - egyenként meghallgatni a nép azon tagjait, akiknek nincs hiteles információjuk a folyamatokról. Vagy ha van is, de nincs képességük "jövőbe látni".
Az élet attól jött létre, hogy az anyag képes lett felfogni és tárolni a vele történteket, és erre alapozva képes lett úgy formálni magát és körülményeit, hogy elkerülje a megsemmisülést. A jövőben! Tehát az evolúcióban az a legsikeresebb, amelynek, AKI-nek a legjobb a jövőlátó képessége. Ezért nevezett ki az ember a kiszámíthatatlan istenekkel szót értő varázslókat, sokat megélt bölcsek tanácsát. Mára pedig a legokosabbak tanítják az Istennel való kapcsolatot, és a különböző szakterületi bölcsességet. Azért, hogy minél többen, és ne az életük végére tegyenek szert jövőlátó képességre, amit a többiek érdekében hasznosíthatanak.
Tehát az emberi közösségek akkor tudnak gyorsabban fejlődni, ha olyanok hozzák a döntéseket, akik meg tudják teremteni a feltételeit annak, hogy a jövőbeli követekezmények az elvárt eredményekkel járjanak. Ehhez pedig a rendelkezésre álló időn belül be tudják gyűjteni, ki tudják használni a kollektív bölcsesség hatalmas erőforrásait.
A megítélés visszacsatolása abból fakad, hogy teljesültek-e az ígért eredmények. A kérdés mindössze az, hogy van-e türelmünk, időnk négy évet várni a jobbításra. Leányfalu 25 éve vár, miközben sokan, sokkal kisebb szellemi potenciállal maguk mögött hagynak bennünket.
Hogy nem én találtam ki a spanyolviaszkot, had idézzek ide egy kínai bölcseletet, facebook indíttatásból fakadóan:
„Mester, sokat kell-e még várni arra, hogy a dolgok jobbra forduljanak?”
„Hát, ha várunk, akkor még sokat.”

Dr. Tóth Béla 2015.08.22.