LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Fábry Sándorunkat hallgatva

Aki nem tudná, Fábry Sándor Leányfalun lakik, a falu díszpolgára, és nem fért bele az utóbbi időben sokat emlegetett kistérségi "Művészeti Ki kicsoda" kiadvány leányfalui listájába. Nekünk öregeknek könnyű mosolyt csalnia az arcunkra, hiszen "fél szavakból is megértjük egymást". Azon viszont sokszor elcsodálkozom, ahogyan fogyaszthatóvá teszi a mai világ számára egykori keserveinket. Ahogyan átmenti a mondanivalóval terhelt humort a blődli áradatba.

Tegnap a kabarét hallgatva a Kossuth-on betétje alatt eszembe jutott a következő szovjet import vicc.
Sok évvel azután, hogy Nyugaton a TV műsorszórás már sokcsatornás volt, a Szovjetúnióban is beindítottak egy kettes csatornát. A moszkvaiak rohantak haza a munkából, hogy hátha végre látnak valami érdekeset a TV-ben. Átkapcsolják a televíziót az új helyre, és mit látnak? Egy rendőr fenyegetőn forgatja gumibotját, és megállás nélkül ismételgeti: "Nem tetszik az 1-es TV? Nem tetszik az 1-es TV? ..."

A fiatalok számára el kell még mondani, hogy a kizárólagos köztájékoztatásnak kötelessége volt akár az unalomig a politikai nevelés, a rendszer iránti szimpátia-keltés, az eredmények dicsőítése. A hivatalos szónokok nem hagytak teret,  időt, más hozzászólónak. Továbbá, hogy annak a rendszernek "rendőrállam" volt a leggyakrabban használt jelzője a másik oldalon és itthon egyaránt. Tény, hogy nem voltak tüntetések. Hogy ez a feljelentgetéseknek köszönhetően, vagy azért, mert nem volt munkanélküliség, nem voltak hajléktalanok, volt saját energia-, mezőgazdasági termelésünk, derítsék ki a történészek.

Arra azonban mindannyiunknak vigyáznia kell, hogy ne tudjanak visszajönni vagy kitermelődni az "Egy az Igaz!" eszmét hirdetők, akik a saját magánérdekük mentén használják ki a demokráciának nevezett szabadosságból fakadó lehetőségeket. Kérek mindenkit, akinek inge, vegye magára. Úgy a szólásszabadság tekintetében, mint a munkáltatói jogkör által adott döntési szabadság és felelősség viszonylataiban. Egyre nehezebb a helyzetünk, mert a könnyebben felismerhető kiskirályok mellett át kell látnunk a pénzhatalomtól (a mi pénzünkből) duzzasztott médián is. Miközben nagymértékben csökkent a lakosság politikai oktatása, átfogó politikai szemlélet iránti igénye.

Tóth Béla 2011.12.18.

Megjegyzés: nem szeretném, ha valakik félremagyaráznának a fenti írásban az "Egy az Igaz!" képletességét. Az "Egyetlen eszme az üdvözítő!" értelemben használtam. Aki nem szokott hozzá filozófiai fejtegetésekhez, arra gondolhat, micsoda képtelenség, hiszen igazság csak egy van. De sajnos ez nem igaz. Gondoljunk csak a joggyakorlatra, ahol helye van a fellebbezésnek, van lehetősége a megítélés megváltozásának. Ugyanis, amiből egy van, az a valóság. A valóságnak mi csak a hozzánk közvetített részét fogjuk fel, és ezt hisszük  igazságnak. Kivéve azokat, akik tudják, tettek róla, hogy ne ez legyen az igaz.