LEÁNYFALU-n laktak, laknak, idejüket töltötték

LEÁNYFALU-n <a href="http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu">laktak, laknak, idejüket töltötték</a>
mintegy kétszáz neves személy ismertetőjét éri el a képre klikkelve

Mázli

A kormányfő bejelentése szerint összesen 1.956 önkormányzat 612,1 milliárd forintnyi adósságát vállalja át a központi kormányzat. Olvastam itt-ott.
Egyik szemem sír, a másik nevet.
Öröm, hogy az önkormányzatok végre fellélegezhetnek.
Nem öröm, hogy megint a felelőtlenek járnak jól. Hiába mondja kormány, hogy jól tudják ezt, majd odafigyelnek. Két év múlva a választók már nem fognak emlékezni.

Való igaz, hogy a felelőtlen támogatási rendszer lovalta bele egyeseket az erejükön túli vállalásokba. Így volt ez a Faluház esetében is az elkapkodottsággal, túlköltekezéssel. Kísértetiesen hasonlítva a Kádár korszakban minden év végén bekövetkező helyzethez: adtak pénzt, lehet elkölteni. De gyorsan, és mindet, mert legközelebb nem biztos, hogy adnak.
Klikk a képre a portfolio.hu cikkéhez
A hírek között egy fél mondatban felvillant; vajon mi a terve a kormánynak az önkormányzatoktól átvett adóssággal? Talán az, hogy most majd ő zsarolja a bankokat, és nem fizet, amíg le nem szállnak rólunk? 600 milliárd azért már alkalmas lehet rá. Hízna a májam, az a rossz!
Jó az, hogy rengeteg vállalkozó, akiket az önkormányzatok eddig nem tudtak kifizetni, lassan hozzáférhet a jussához.
Azzal az újságírói csúsztatással, hogy a mi adóinkból teszi ezt a kormány, nem kell foglalozni. Ha nem tenné, akkor is a mi adóinkból lenne kifizetve.
Nagy öröm, hogy ez a lépés nem növeli az államadósságot, mert eddig is benne volt.

Tóth Béla 2012.10.28.


Megjegyzések:
A kormányfő beszédében - az adósságcsapda okait részletezve - azt mondta, az MSZP-kormányok 2002 és 2010 között programszerűen hajtották végre az állam, az emberek és az önkormányzatok eladósítását, ráadásul ez nem véletlenszerűen történt, mert az ország, az emberek és az önkormányzatok tönkremenetelén néhányan nagyon jól kerestek, ... (potrfolio.hu)

Akik rendszeres olvasói ennek a blognak, tudják, mire alapozom a Faluház építés fenti minősítését (írja a jobb oldali oszlopban a keresőmezőbe "Faluház"). A többiek számára néhány jellemző álljon itt alább, hozzátéve, hogy a képviselő testületben három építészmérnök volt.
Elkapkodott, mert
- a fűtést nem termálvízből oldották meg, pedig a polgármester, már korábban érdeklődött nálam a polgármesteri hivatalra vonatkozóan. Most jó alkalom lett volna mindkettő fűtési költségét töredékére csökkenteni.
- az épület megoldásában energiatakarékossági megfontolások nem játszottak szerepet,
- a fűtési rendszert nem a korszerű alacsony-hőmérsékletű elvek szerint oldották meg,
- az épület lábazata barkács megoldásúra sikeredett,
- az épület körüli járda, terasz burkolata nem csúszásmentesített, balesetveszélyes, a bejárati sávon utólag cserélték ki, ...

Túlköltekezett, mert - idézet a Leányfalui Hírek 2011. augusztusi számából (kiemelve ebből a bejegyzésből "Szavak, és ami mögöttük van" Klikk ide!)
Riporter: Szerinted hol rontottuk el?
Loszmann János, képviselő, gazdasági bizottság elnöke:
Véleményem szerint a faluház beruházást ilyen áron nem lett volna szabad bevállalnunk. Mikor kiderült, hogy a várt 100 millió helyett 155 millió az ajánlat, érvényteleleníteni kellett volna a pályázatot.Ezt akkor is mondtam.
Riporter: Ha jól tudom, ennél is többe került a beruházás?
Loszmann János: Igen. A végszámla 192 millió, melyből nem egész 90 millió volt az EU-s támogatás.

És túlköltekezett ugyanazért, amiért az ország adósodott el, hogy a hitelt nem költségcsökkentő és bevételt növelő célokra fordította. Mint például a termálvíz értékesítés. Vagy a Sorg-villa eladáshoz kellősítése. Ami alapot teremthetett volna az improduktív szükségletek beruházásához és fenntartásához.